zaterdag 5 februari 2011

Ventilatie in de badkamer

Met minder tegelwerk in de badkamer en meer geschilderd stucwerk bereik je snel een sfeer die naadloos aansluit bij de slaapkamer of de rest van de woning. Hoewel er steeds meer tegels zijn die ook een prachtige sfeer uitademen is stucwerk nog steeds erg populair. Er schuilt echter een gevaar.

Het erg van belang de ventilatie in de badkamer goed te regelen, zeker als de vochtopname van de wanden groot is. De kans op schimmel is erg groot, zeker bij een gezin van meerdere personen.




Een badkamerventilator met Hygrostaat:



Deze ventilator zal pas in beweging komen zodra de luchtvochtigheid in de ruimte boven een vooraf ingesteld niveau komt. Het voordeel is dat de ventilator net zolang doorgaat totdat het vocht in de ruimte weer tot een acceptabel niveau is gekomen. Een nadeel wat ooit wel eens genoemd wordt is dat de gevoeligheid (denk bij een openstaand raam bij vochtig weer) moeilijk af te stellen is.

Badkamerventilator met Timer:


De meest gebruikte type van de ventilatoren is met timer. Het voordeel is dat de ventilator wordt ingeschakeld zodra de verlichting in de badkamer wordt aangezet. Zodra de badkamer wordt verlaten heeft de ventilator nog een instelbare nalooptijd van ca. 5 minuten.

Buisventilator




De naam zegt het al: een ventilator in een buis. Het voordeel van deze oplossing is dat de ventilator uit het zicht is waardoor een strak rooster tegen de wand of plafond voldoende is. De ventilator wordt letterlijk in de buis weggewerkt. Ook bij buis-ventilatoren zijn er allerlei keuze mogelijkheden. De capaciteit, met of zonder timer en ook een keuze met hygrostaat is mogelijk.

Een overzicht van alle badkamerventilatoren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten